Afrikaanse buffel: hoe het eruit ziet, waar het leeft, wat het eet

Afrikaanse buffelsZwarte buffels kunnen gerust de grootste vertegenwoordiger onder alle stieren worden genoemd.

Hij heeft een gedenkwaardige verschijning, een specifiek karakter, kan zowel gevaarlijk als kwetsbaar zijn.

In dit artikel zullen we in detail beschrijven over dit enorme en ongewone dier.

verschijning

Het gewicht van een mannelijke Afrikaanse stier ligt tussen 950 en 1200 kg. Het vrouwtje heeft een iets kleinere massa – ongeveer 750 kg.

Belangrijk! Afrikaanse buffel is een agressief en onvoorspelbaar dier. Als je de stier tegenkomt, maak dan geen plotselinge bewegingen en beweeg hem zo mogelijk langzaam weg, zonder het zicht uit het oog te verliezen.

De hoorns van het dier lijken qua vorm sterk op de sportboog voor het schieten. Hun diameter is ongeveer 35 cm. Eerst worden ze naar de zijkanten gekweekt, daarna buigen ze naar beneden en buigen ze naar boven. Het resultaat is de vorming van een krachtig schild, waarmee je het voorhoofd van de stier de sterkste plek op zijn lichaam kunt noemen.
Afrikaanse buffels
De hoogte van een volwassen stier kan ongeveer 2 m zijn. De gemiddelde dikte van de huid is meer dan 2 cm. Dankzij deze laag zijn de externe factoren niet verschrikkelijk voor een dier. Op het oppervlak van de huid is er een ruwe wol van donkere kleur – deze kan grijs of zwart zijn. Sommige vrouwtjes kunnen een rode haarkleur hebben.

De stier heeft ogen dicht bij het voorhoofdsbeen geplaatst, vaak scheurend. Helaas zijn er op natte wol bij de ogen verschillende parasieten, insecten en hun eieren.

De Afrikaanse stier heeft een goed reukvermogen, maar kan niet opscheppen over het zicht.
Afrikaanse buffels
De kop is iets lager dan het hele lichaam, het bovenste deel bevindt zich op hetzelfde niveau als de onderste ruglijn. Het dier heeft krachtige voorpoten, de achterkant is iets zwakker.

ondersoorten

Vandaag in de natuur kun je de volgende ondersoort van de Afrikaanse stier vinden:

  • Cape;
  • Kaapse buffels

  • Nile;
  • De Nijlbuffel

  • dwergachtig (rood);
  • Rode buffel

  • berg;
  • Sudanese.
  • Soedanese buffels

Vele jaren geleden bereikte het aantal ondersoorten 90, maar tot onze tijd overleefden alleen de hierboven genoemde.

Leer meer over de soort buffels, in het bijzonder, over de Aziatische buffel.

Verspreiding en habitat

Meestal worden er formidabele stieren gevonden in warme Afrikaanse streken: bossen, savannes, bergen, in het zuiden van de Sahara. Ze geven de voorkeur aan gebieden waar uitgebreide waterbronnen en weilanden met dicht gras aanwezig zijn. Ze houden er niet van zich te vestigen in de buurt van mensen.

Het verspreidingsgebied voor verschillende ondersoorten is anders. Dwergbuffels bijvoorbeeld kiezen voor beboste gebieden in westelijk en centraal Afrika. De Soedanese ondersoorten zijn te vinden in het westen van het continent, meer bepaald – in Kameroen.

Weet je dat? Afrikaanse buffel is een van de vijf gevaarlijkste dieren en staat op één lijn met leeuwen, luipaarden, neushoorns en olifanten.

De savannes, gelegen in het oosten en zuiden van het continent, zijn meer geschikt voor Kaapstieren, en de Nijl-ondersoorten selecteren voor bewoning Soedan, Ethiopië, Congo, Oeganda, Centraal-Afrika. Mountain ondersoorten zijn te vinden in het oosten van Afrika.
Afrikaanse buffels
Daarnaast is een zwarte stier te zien in een reservaat of een dierentuin.

Lees ook: alleen de meest interessante over koeien

Levensstijl, dispositie en gewoonten

Zwarte stieren hebben een nogal agressieve aard en gedragen zich heel behoedzaam, leven in groepen. Als de dieren in de open ruimte leven, is de groep ongeveer 30 koppen, als ze in het bos zijn – tot 10. Wanneer de droogte optreedt, verenigen de groepen zich. Zo’n kudde kan honderden personen tellen.

Er zijn verschillende soorten kuddes:

  1. blended. Omvat volwassen stieren, vrouwtjes en kalveren. Hoe dichter de kudde in het zuiden leeft, hoe meer er jonge dieren in zitten.
  2. oud. Zo’n kudde bestaat meestal alleen uit oude stieren, wier leeftijd meer dan 12 jaar is.
  3. jong. De samenstelling van deze groep is buffel op de leeftijd van 4-5 jaar.

De kudde wordt gekenmerkt door een duidelijke hiërarchie. Op de omtrek bevinden zich meestal oude buffels, die de groep beschermen en personen informeren over de dreiging. Zodra er gevaar dreigt, worden de dieren onmiddellijk dicht op elkaar in één hoop, waardoor de vrouwtjes en kalveren worden beschermd. In noodsituaties kunnen stieren snelheden tot 57 km / u halen.
Afrikaanse buffels
Afrikaanse buffels leiden een overwegend nachtelijke levensstijl. In het donker grazen ze, en overdag als de luchttemperatuur vrij hoog is, verplaatsen de dieren zich naar schaduwrijke struikgewas of in kustmodder.

Belangrijk! Ongeveer 16% van zwarte buffels zijn dragers van rundertuberculose, dus boeren moeten ervoor zorgen dat stieren huisdieren niet benaderen.

Het is vermeldenswaard dat Afrikaanse stieren de buurt niet leuk vinden met andere dieren en vogels, behalve voloklyui – vogels, die ook wel worden genoemd buffels spreeuwen. Deze vogels zijn erg gehecht aan deze enorme dieren, van de huid waarvan ze hun voedsel – insecten en hun larven extraheren.
Voloklyuy
Tijdens de “sleur” kunnen de mannetjes onderling vechten: ze vallen elkaar aan, ze kunnen de hoorns breken, maar de zwarte buffel zal het slachtoffer nooit afmaken.

Wat te eten in het wild

De basis voor het voeren van wilde buffels is plantenvoeding. Dieren geven de voorkeur aan bepaalde soorten grassen, die ze het hele jaar door eten. Zelfs als er enorm veel groen is, gaan zwarte stieren op zoek naar hun favoriete kruiden. Ze kiezen voor sappige, vezelrijke en groeiende planten in de kustgebieden. Maar ze houden niet van struiken – ze vormen slechts 5% van het rantsoen van het dier.
Voer buffels
In 24 uur moet de Afrikaanse buffel minstens 2% van de massa gras eten. Als het percentage lager is, zal de stier snel afvallen. Bovendien moet de buffel veel water drinken – 30-40 liter per dag.

Het is interessant om te lezen over vertegenwoordigers van wilde stieren: zeboe, Watussi.

reproduktie

Vrouwtjes worden geslachtsrijp op de leeftijd van 3 jaar, mannen – na 5 jaar. Van maart tot de laatste dagen van mei duurt het paarseizoen voor dieren. Op dit moment zijn de mannetjes woest, maar dit gedrag heeft zijn eigen verklaring – ze moeten concurreren met andere stieren voor het vrouwtje.

De periode van de buffelzwangerschap is 10-11 maanden. Bij geboorte kan het gewicht van het kalf variëren van 40 tot 60 kg. Elke dag neemt zijn gewicht toe, want binnen 24 uur absorbeert hij bijna 5 liter melk. Op de leeftijd van 1 maand kunnen jonge dieren al onafhankelijk worden genoemd, ze lezen om plantaardig voedsel te eten als volwassenen. In het wild leven Afrikaanse buffels 15-16 jaar, en die stieren die in reservaten worden gehouden en voortdurend door mensen worden gevolgd, kunnen maximaal 30 jaar oud zijn.
Buffalo met baby

Bevolking en staat van instandhouding

Zwarte stieren, zoals alle dieren, hebben een aantal vijanden. Daarnaast speelt een persoon een belangrijke rol in het leven van buffels.

Natuurlijke vijanden in de natuur

Wonen in het wild, Afrikaanse buffels hebben niet zo veel vijanden. Meestal hebben ze last van leeuwen, maar deze roofzuchtige dieren zijn niet altijd in staat om met stieren om te gaan. Buffalo begint zijn hoorns te gebruiken, en dit is een redelijk gevaarlijk wapen dat gemakkelijk door de maag van de leeuw kan breken. Het is om deze reden dat leeuwen de voorkeur geven aan het aanvallen van kalveren die de kudde bevechten. Echter, als een van de buffels een aanval op de kuit bemerkt, zal de hele kudde onmiddellijk de hulp van de baby inroepen. De kalveren kunnen ook worden aangevallen luipaarden, cheeta’s en gevlekte hyena’s.

Naast grote natuurlijke vijanden, brengen kleine bloedzuigende parasieten ongemak met zich mee voor zwarte buffels. En hoewel dieren een dikke huid hebben, verwoesten larven en mijten hun leven nog steeds.
Afrikaanse buffels en leeuwen

Man en buffalo

Helaas kan een persoon een negatieve invloed hebben op de buffelpopulatie. In Serengeti, waar veel van deze dieren woonden, nam van 1969 tot 1990 het aantal individuen af ​​van 65 tot 16 duizend als gevolg van stroperij. Tegenwoordig is de situatie gelukkig gestabiliseerd.

Weet je dat? Alle zwarte buffels lijden aan bijziendheid, maar een slecht zicht belet niet dat ze de nadering van de vijand voelen, omdat ze uitstekend horen en ruiken.

Meestal proberen de stieren zich te verwijderen van de persoon, maar in sommige regio’s van Afrika kunnen ze bij mensen thuis zijn. In dergelijke situaties, vernietigt een persoon eenvoudig dieren, behandelend hen als ongedierte dat hagen vernietigt.

Video: Afrikaanse buffels

Afrikaanse zwarte buffel – een krachtig dier, dat in onze tijd bescherming van de mens nodig heeft. Er moet worden gestreefd naar maatregelen om het milieu te beschermen, zodat de populatie van deze sterke dieren niet ophoudt te bestaan.