Himalaya-monal: hoe het eruit ziet, waar het leeft, wat het eet

Himalaya monolietOp de vraag wie de Himalaya-monnik is, zullen de meesten van ons zeggen dat het hoogstwaarschijnlijk geen vis is, omdat de Himalaya hoge bergen zijn. In feite is dit mooie familielid van een fazant in Azië bekend tot op het punt dat het zelfs geëerd werd om een ​​nationaal symbool van Nepal te zijn en te pronken in het officiële wapenschild van een van de Indiase staten. Deze prachtige vogel in elk opzicht verdient een meer gedetailleerd verhaal over jezelf.

Ziet eruit als

De monade van de Himalaya ziet er buitengewoon indrukwekkend uit vanwege zijn felle kleuren met ingewikkelde overlopen van verschillende tinten.
Himalaya monoliet
De karakteristieke externe kenmerken zijn:

  • Een enorm, gedrongen lichaam met enigszins ongemakkelijke bewegingen;
  • sterke benen geelachtig bruine of lichtgroene tinten;
  • Een krachtige en licht gebogen bruine snavel;
  • staart van middelmatige grootte, koperkleur – van boven en zwart – van onderen;
  • Himalaya monoliet

  • hoofd en nek – groen, rond de ogen – een lederen ring van blauwe kleur. Op het hoofd van de mannetjes is een kuif van lange goudgroene veren;
  • ogen met een zwarte pupil en een donkerbruine iris;
  • Het verenkleed van de man glinstert met rode, paarse, groene en blauwe tinten;
  • Himalaya monoliet

  • Het verenkleed van het wijfje wordt ondersteund in bonte bruine tonen;
  • de lengte van het mannetje, samen met een staart van 23 cm, gemiddeld 70 cm met een gewicht van 2,5 kg;
  • de spanwijdte is 85 cm;
  • vrouwtjes kleiner, met een lichaamslengte van 63 cm, samen met een 20 cm lange staart en een gewicht van 2 kg.
  • Man en vrouw

Waar hij woont en hoeveel hij leeft

Deze vogels geven de voorkeur aan de hooglanden met weilanden die zich daar bevinden met grassen op een hoogte van 2500 tot 5000 meter boven de zeespiegel. Hun belangrijkste bereik strekt zich uit in de Himalaya tussen Oost-Afghanistan en Bhutan, evenals in delen van Tibet. In de winter, wanneer de sneeuw overvloedig is, dalen de vogels, op zoek naar voedsel, lager naar de bergbossen, waar dennen, eiken en subalpiene heesters van het rhododendron-type groeien.

De levensduur van de monade in de natuur is niet precies bekend, maar in gevangenschap kan hij wel 20 jaar worden.

Weet je dat? Knappe Himalaya-monade, behorend tot de fazantfamilie van kippenvogels, is een verwant van een gewone kip. Als u echter naar enkele van onze elegante hanen kijkt, is dat gemakkelijk te geloven.

Levensstijl en gewoonten

Deze vogels hebben goede vliegeigenschappen, maar geven de voorkeur aan langzaam bewegen over de grond, slechts af en toe vliegen de takken van bomen. Zelfs op gevaarlijke momenten komen de monaden in de regel niet in de lucht, maar vluchten ze en proberen zich ergens te verstoppen.
Himalaya monoliet
In de herfstperiode zwerven de vrouwtjes, samen met de volwassen kuikens, over de steile berghellingen op zoek naar het meest voedzame voedsel. In de winter verenigen de monaden zich in koppels van maximaal 30 vogels en dalen ze af naar een hoogte van maximaal 2000 meter in bergvalleien, waar er minder sneeuw is en het gemakkelijker is om er voedsel uit te halen. Met het begin van hitte migreren vogels naar de bergen tot een hoogte van maximaal 5000 meter, waar ze zich voeden tot de herfst.

Meer informatie over fazanten: fokken thuis, eten; hoe je een fazant met je eigen handen kunt vangen; kenmerken van de inhoud van de soort gouden fazant.

Wat feeds op

Van het voedsel dat deze vogels voor niets ontvangen, kan men alleen maar noemen eikels, bessen en scheuten van planten. Om de rest te extraheren, moeten de monaden hard werken: insecten moeten worden gevangen en de wortels, knollen van planten, insectenlarven, die een groot deel van het dieet van de vogel vormen, vooral in de winter, zijn ondergronds. En de monals, met de hulp van krachtige benen en een sterke, enigszins gebogen snavel, moeten ze daar weghalen.
Himalaya monoliet
Eerst scheuren de vogels hun gaten met hun voeten, dan beginnen ze met hun snavel alles uit de grond te nemen dat eetbaar is. Naast de kromming, die helpt bij het vasthouden van wortels, knollen en larven, zijn er nog steeds snijvlakken aan de randen van de snavel, waarmee de monol de harde wortels doorsnijdt. Vogels werken zo hard dat er na hen op het oppervlak van bergweiden grote geploegde tot een diepte van 30 cm percelen zijn.

Belangrijk! In de winter, verachten de monalen soms geen graangewassen op de velden gezaaid door boeren in bergvalleien.

reproduktie

In april, hoog in de bergen, beginnen de monaden een huwelijksperiode, die tot juli kan duren. Mannen worden extreem luidruchtig en agressief ten opzichte van rivalen en buitengewoon galant tegenover vrouwen. Ze maximaliseren hun luxueuze veren, spreiden hun vleugels uit en heffen hun staart op, verschijnen voor de dames in al zijn glorie, terwijl ze voor hem buigen en springend springen. De meest dappere cavaliers presenteren hun vrouwen met wat heerlijk voer of gewoon kiezels.
Nimf van de monil van de Himalaya
Vóór zo’n druk kunnen vrouwtjes natuurlijk niet weerstaan, en paring vindt plaats, waarna de constructie van het nest begint. Hiervoor graven ze een ondiep gat in de grond, waarvan de bodem bedekt is met bladeren, gras en mos. Meestal worden er drie eieren opzij gelegd, maar soms kan hun aantal oplopen tot zes.

Nasizhivayut deze eieren exclusief vrouwtjes voor 26-28 dagen, en mannen ondertussen zijn in de buurt gevestigd, waakzaam bewaken hun partners en nesten. Dit blijven ze doen na het uitkomen, helpen in de vroege dagen van vrouwtjes en bij het voeden van nakomelingen van insecten. Gedurende een lange tijd in het nest blijven de kuikens echter niet achter, na een paar dagen achter het vrouwtje aan te gaan op zoek naar voedsel.

Onder begeleiding van hun moeder worden baby’s een half jaar vastgehouden, waarna ze volledig onafhankelijk worden en de puberteit in twee jaar bereiken.

Lees ook over andere vertegenwoordigers van fazanten: wilde kippen, patrijzen, pauwen.

Video: Himalaya monoliet

Deze prachtige vogels zijn een ware versiering van de natuur. En hoewel hun schoonheid in één keer de reden was voor de vermindering van het aantal Himalaya-monol vanwege de voorkeur voor mooie veren, worden de populaties van deze vogels momenteel niet meer bedreigd.