Swan-mute: hoe het eruit ziet, waar het leeft, wat het eet

knobbelzwaanMajestueuze en sierlijke vogels – zwaanzwanen, vaak te vinden in stadsparken met grote vijvers of meren en onveranderlijk in alle wachters, veroorzaken vreugde en bewondering. Tegelijkertijd weten maar weinig mensen over de kenmerken van het leven, de voeding en het gedrag van deze soort zwanen: we stellen voor ze beter te leren kennen.

Beschrijving en onderscheidende kenmerken

Zwaanvissen hebben een zeer expressieve, effectieve uitstraling, die alleen wordt benadrukt door de grote omvang van de vogels. Hun naam is te wijten aan het feit dat het mannetje maakt een vreemd knipgeluid, als hij of het peloton in gevaar is. Afgezien van het gesis, zijn ze echter in staat om geluiden te produceren die lijken op grommen, fluiten, snuiven. Externe verschillen van mute zwanen van andere soorten is mogelijk door sierlijk gebogen massieve nek, oranje snavel, vleugels en voortdurend gewezen op de zwarte knobbel op de basis van de snavel.

Weet je dat? Zwaanvissen zijn de grootste en zwaarste vliegende vogels ter wereld.

verschijning

De belangrijkste uiterlijke kenmerken van vogels:

  • hoofd middelgroot, bedekt met korte veren van witte kleur, nabij de ogen en snavel is er een zwarte rand;
  • Swanhead hoofd

  • ogen klein, zwart, geplant op de zijkanten van het hoofd;
  • Ogen van het zwane sissen

  • bek – lange, roodoranje tint met zwarte markeringen bij de neusgaten, op de punt en aan de basis; dichtbij het voorhoofd is een zwarte uitgroei (hoofdstel), die bij mannen het bezit heeft om in het paarseizoen te stijgen;
  • Boon van de zwaan

  • hals erg lang en dik, flexibel;
  • Nek van een zwaan-sissend

  • het lichaam langwerpig, massief, met een breed sternum;
  • Lichaam van een zwaan-zwaan

  • coulissen – krachtig, gespierd, lang en breed, bedekken een aanzienlijk deel van de rug en zijkanten;
  • Swan Swan's Wings

  • staart – kort, wanneer vliegen open vliegt, op het water in een smalle, puntige straal;
  • Staart van de zwaan

  • voeten – kort, krachtig;
  • Benen van een zwanen-sissend

  • veren – dicht, met een dikke laag, bij volwassenen, sneeuwwit.
  • De veer van het zwane sissen

Het is opmerkelijk dat kleine zwanen helemaal niet op hun ouders lijken: ze zijn gewoon en erg onbereikbaar. De kleur van hun poten, veren en snavel is grijs. Alleen als ze de leeftijd van 2-3 jaar hebben bereikt, worden ze volwassen, geslachtsrijp en lijken ze op hun ouders. Lebedyata

Afmetingen en levensverwachting

De belangrijkste parameters van zwanen zijn:

  • het gewicht van het mannetje is 10-15 kg;
  • het gewicht van het vrouwtje is 8-10 kg;
  • lichaamslengte – 150-160 cm;
  • de spanwijdte is 200-240 cm;
  • de levensverwachting is 25-28 jaar in het wild, 30 jaar in gevangenschap (maar vaak leven vogels ongeveer 7-10 jaar).
Weet je dat? Deze vogels zijn niet alleen groot, maar ook erg sterk door op de vleugel te blazen, kan de knobbelzwaan een klein beest doden (bijvoorbeeld een vos of een hond) of de hand van een persoon breken!

Gebied en habitat

Deze bevederde soort heeft een relatief groot gebied: ze leven in heel Europa en Centraal-Azië. Dankzij de inspanningen van de stomme persoon is nu te vinden in Zuid-Afrika, in Australië en Nieuw-Zeeland naar Noord-Amerika. Het is opmerkelijk dat er in Europa, de meeste gedomesticeerde zwanen of wonen in polunevole: ze worden gefokt als siervogels voor parken, terwijl in Azië wordt gedomineerd door populaties van wilde vogels.
Swans-shypuny, Oekraïne
De zwanenzwanen vestigen zich in de gebieden tot 500 m boven zeeniveau. Meestal kiezen ze zeebaaien, estuaria, oevers van estuaria en zoetwaterlichamen in de stad. Nest ook aan de Atlantische kust, de oevers van de Oostzee, de Aziatische kusten. Na het fokken, migreren naar de winter naar de Zwarte en Kaspische Zeeën. Sommige vogels blijven in de winter op broedplaatsen, waar ze worden gevoed door mensen. In dergelijke gevallen kunnen ze worden gecombineerd tot kleine kolonies.

Lees ook over het fokken van zwanen thuis, evenals het fokken en voeren van wilde eenden.

Levensstijl en gedrag

Veren verschillen vredelievend, vriendelijk en rustig van aard. Ze behandelen andere dieren en vogels gunstig, en gevallen van agressie zijn alleen mogelijk als ze hun territorium beschermen. In geval van gevaar spreidt de man zijn vleugels wijd uit, knijpt veren op de rug, boog zijn nek en zweeft naar een ongenode gast. Tijdens het gevecht slaan de zwanen elkaar met hun vleugels en snavels. Daarom is het niet aan te raden om te veel interesse te tonen door een nest zwanen te vinden, omdat het mannetje ernstige verwondingen kan veroorzaken en het metselwerk verdedigt.
Demp zwaan en eenden
Een groot deel van de tijd, zwanen-bruisen zijn gewijd aan het reinigen van veren van parasieten en vuil, evenals smeren met het geheim van de coccygeal klier. Na het vliegen naar de nestplaats hebben ze een rui waarin de veren al hun veren verliezen en het vermogen om te vliegen. Het is interessant dat het vrouwtje aanvankelijk begint te vervellen, want op dit moment broedt ze eieren uit en kan ze niet weggaan. Nadat het is vervangen door een verenkleed begint het vervellen bij het mannetje: het duurt ongeveer 5-6 weken.
knobbelzwaan
Ondanks de grote afmetingen en het aanzienlijke gewicht zijn zwanenzuigen uitstekende vliegers. Tijdens de migratie combineren ze tot verwante groepen en vervolgens tot vele duizenden kolonies, waardoor het risico op predatie-aanvallen wordt verminderd. Ze vliegen met een mooie slanke sleutel op een lage hoogte. Als de ongunstige weersomstandigheden de vogel niet toestaan ​​om te vliegen, gaan de zwanen op de grond liggen, verbergen hun bekken en poten onder het verenkleed en wachten geduldig op weer om te verbeteren.

Leer meer over de verschillende soorten zwanen, in het bijzonder over de zwarte zwaan.

Wat te eten

De basis van het dieet van zwanen-fizz is plantenvoeding. Het gevederde verblijf op zoek naar voedsel gedurende de dag – een grote volwassene kan tot 4 kg voedsel per dag eten.
Zwanen voeren
Door de lange, flexibele nek kunnen vogels in ondiep water de vegetatie van de bodem krijgen, wat andere vogels niet kunnen bereiken. Tijdens het duiken zinken ze tot een diepte van 1 m, terwijl je vanaf het water alleen de staart en de benen kunt zien. Onder het water kunnen de boeven maximaal 10 seconden zijn, de hele tijd dat ze eten. Op het land gebruiken vogels grassen, granen, voedergewassen. Van dierenvoer zijn ze niet vies van het eten van kikkers, kleine vissen, insecten, weekdieren.

Belangrijk! In ieder geval kunnen zwanen (en ook andere watervogels) geen bakkerijproducten krijgen! Dergelijk voedsel kan leiden tot de dood van vogels. Als je de dips wilt helpen, overwinteren, voer je ze met een granenmengsel.

Generatie van nakomelingen

Zwaan zwepen zijn monogame vogels en creëren een paar voor het leven. Meestal gebeurt dit op de leeftijd van 3-4 jaar. In het geval dat een van de paren sterft, maakt de tweede na een tijd een nieuw paar. Voor het nesten bezetten zwanen een territorium dat de man zorgvuldig beschermt tegen concurrenten en vijanden.

Belangrijkste kenmerken:

  • geslachtsrijpheid – 2-3 jaar;
  • het begin van het nestelen is maart;
  • aantal eieren – 5-9 stuks;
  • incubatie – 34-38 dagen;
  • voeding en borstvoeding kuikens – 4-5 maanden.

Huwelijksperiode begint in het vroege voorjaar voor die vogels die nog geen partner hebben gevonden. Om de positie van het vrouwtje te verkrijgen, zwemt het mannetje eromheen met opgeheven vleugels, verenveren op de nek, zijn hoofd heen en weer draaiend. Als het vrouwtje verkering neemt, wordt ze in een vergelijkbare houding. pairing komt meestal voor in water.
Paring van zwanen
Hierna beginnen de vogels opstelling van het nest: het is meestal erg groot van formaat, kan op het water worden geplaatst in de vorm van een drijvend platform of in wandelstok. Het bouwmateriaal is een tak van zegge, lisdodde, riet, algen. Meestal worden ze geproduceerd door een man, het vrouwtje grijpt direct in de constructie en verbindt de stelen met stukken modder. Het resultaat is een nest met een diameter van maximaal 150 cm en een hoogte van 60 cm. Aan de bovenkant maakt het vrouwtje een indrukking (10-15 cm), die het bekleedt met zachte planten en naar beneden.
stopcontact
Als het nest klaar is, begint het vrouwtje in een dag eieren te leggen en gaat dan verder met incubatie. Ze kan alleen weggaan om te eten, op dit moment wordt het ei verwarmd door het mannetje. Tijdens de incubatie beschermt het gezinshoofd het vrouwtje en het metselwerk zorgvuldig en zorgen beide ouders voor het nageslacht. Vrouwelijke zwanenschapen met kuikens
Zojuist uitgekomen kuikens kan onmiddellijk het nest verlaten en eten wat ze zelf vinden. Al snel na het uitkomen, dalen ze af naar het water en keren ze terug naar hun nest voor de nacht. Soms klimmen kleine kuikens naar de volwassene onder de vleugel en bewegen zich zo door het water. Groeiende en gerijpte kuikens langzaam, met hun ouders blijven ze maximaal een jaar. Vanaf 3 maanden kunnen zwanen al vliegen.

Het is interessant om te lezen over de bijzondere vogels: wild kippen, fazanten (wit, koninklijk, goud, oren), himalayaglansfazant, pauw, nandoe, emoe, struisvogel, Bekroonde Duif, mandarijn.

Nummer en aardbeveiligingsstatus

Aan het begin van de negentiende en twintigste eeuw in heel Europa werden zwanen actief bejaagd, waardoor hun aantal sterk daalde. In 1960 werd het jagen op vogels verboden, vandaar dat hun aantal begon te groeien en dat er op dit moment geen gevaar voor uitsterven is. Tegenwoordig bereikt het aantal van deze vogels 500 duizend individuen. Eerder werd de mijter vermeld in het Rode Boek van de Republiek Belarus (momenteel uitgesloten), de Republiek Basjkirostan en enkele regio’s van de Russische Federatie. Op het grondgebied van Rusland is het jagen op zwanen verboden.

Belangrijk! Een groot gevaar voor de soort is loodzinkers van visuitrusting, hoogspanningslijnen, stropers. Ook worden de vervuiling van reservoirs, constructie en industrieel gebruik van plaatsen die geschikt zijn voor het voortplanten van splijtingen door hen nadelig beïnvloed.

Video: zwanen en zwanen

Beschouwd door ons, moeten mooie en majestueuze vogels een zorgvuldige en attente houding aannemen. Nu zijn shypunov vrij vaak volledig gedomesticeerd en worden ze als decoratieve vogels gehouden op privéboerderijen met toegang tot het reservoir. De vogel behandelt mensen rustig zonder angst of agressie te tonen – daarom werden de boeven zulke frequente inwoners van stadsvijvers.