Spesies umum ptarmigan dan keterangan mereka

PartridgePartridge – burung kepunyaan keluarga Fazanovs dan perintah orang bukan Yahudi. Oleh kerana saiznya yang kecil, ia sangat tangkas dan cepat. Ciri khas partridges adalah penyesuaian mereka yang sangat tinggi kepada keadaan cuaca yang teruk, yang disebabkan oleh burung itu Ia boleh didapati hampir di seluruh hemisfera utara, dari Bulatan Artik ke subtropika Amerika.

Ptarmigan

Ptarmigan

Tundra ptarmigan tinggal di lintang utara, di mana ia mengarahkan cara hidup yang berpindah-nomad. Penampilannya sangat mirip dengan partridge putih, itulah sebabnya di kawasan-kawasan umum ini jenis partridge boleh sangat mudah dikelirukan.

Biasanya spesies tundra burung tersebut lebih suka tinggal di dalam kumpulan kecil. Kawalan berlaku pada musim bunga, dan untuk sarang mereka mencari penjajah yang berbatu, banyak ditumbuhi lichen.

Ptarmigans semakin berkembang di rumah pada peringkat dengan: ayam, itik, angsa.

Sarang di tundra juga boleh dibina di lereng bukit, di tempat-tempat di mana tumbuh-tumbuhan tumbuh. Biasanya sarang adalah fossa cetek, bahagian bawahnya yang ditutupi dengan pelbagai batang, daun dan herba.

Ptarmigan

Selalunya, spesies ini menyembunyikan sarangnya di bawah batu besar atau semak. Kira-kira pada akhir bulan Jun perempuan menunda 6 hingga 12 telur, dalam tempoh inkubasi menjaga mereka. Apabila bahaya itu timbul, mereka mula-mula disembunyikan, dan kemudian, dalam segala cara yang mungkin, cuba untuk membuang bahaya dari anak-anak mereka.

Warna burung itu beraroma, bahagian atas badan yang padat ditutup dengan warna-warna coklat. Pada musim panas, warna memperoleh warna yang lebih kelabu. Dalam partridges utama disimpan di tanah sepanjang masa, di mana mereka duduk di atas batu tinggi.

Diet agak berbeza dan termasuk beri, tunas muda dan tunas willow atau kerdil kerdil, serta daun dan bunga tumbuhan lain.

Penting! Pada masa ini, populasi spesies ini telah menurun dengan ketara. Kerana ini di beberapa negara ada program negara untuk perlindungannya.

Partridge batu

Partridge batu

Mengikut struktur badan, partridge batu adalah sama dengan bahagian kelabu, tetapi berbeza daripada jisim yang lebih besar. Habitat spesies ini meliputi kawasan besar dari Kaukasus dan ke Altai.

Juga dalam keadaan semula jadi, burung boleh ditemui di Asia Tengah. Biasanya partridge dan banyak spesies mereka tinggal di persimpangan gunung, di bahagian bawah mana aliran sungai mengalir.

Warna partridge batu agak berwarna, berwarna abu-abu, dengan warna merah jambu biru. Spesies ini di kawasan mata mempunyai corak ciri dalam bentuk cincin.

Partridge batu

Pada sisi terdapat jalur melintang gelap, dan perut adalah warna yang berkarat. Panjang badan adalah 35 sentimeter, dan beratnya adalah dari 350 hingga 800 gram, sayapnya adalah 47-52 sentimeter.

Wanita itu membentangkan kira-kira 16 telur, berbeza dengan bayangan putih tanah liat dari kulit, yang ditutupi dengan bintik-bintik coklat. Tempoh inkubasi berlangsung selama tiga minggu.

Diet termasuk pelbagai buah, buah beri, buah pinggang dan bijirin. Burung boleh mengeluarkan dari pelbagai akar dan mentol bumi. Juga dalam makanan adalah serangga: labah-labah, ulat dan kumbang.

Partridge Desert

Spesies ini hidup di wilayah dari dataran tinggi Armenia ke India dan dari pantai Teluk Parsi ke Asia Tengah. Sebelum ini, habitat tersebut diliputi walaupun bahagian selatan Eropah.

Partridge Desert

Biasanya burung-burung ini hidup di kaki bukit, di tempat-tempat di mana ada jurang, gorges dan penambang batu. Mereka rela menetap berhampiran mata air dan sungai. Memilih landskap berbukit dengan tumbuh-tumbuhan kecil yang berumput atau tumbuh-tumbuhan.

Kelinci burung mempunyai warna berpasir abu-abu dengan sedikit warna merah jambu.

Di sisi terdapat jalur coklat lebar yang membujur. Dalam spesies ini, terdapat jalur hitam berwarna coklat di kepala, yang menjadi “dasi” di sekeliling kambing. Jisim partridge dewasa adalah 200-300 gram.

Tempat tempat sarang diatur adalah lereng bukit, tebing, tempat di bawah batu, dekat pokok dan semak. Dalam tempoh sebelum pengeraman telur, betina dan laki-laki bersama-sama dan makan berhampiran sarangnya. Biasanya wanita meletakkan 8-16 telur dan segera selepas pembakaran itu mula mengeram mereka.

Lelaki, lebih kerap daripada tidak, tidak mengambil bahagian dalam menetas telur, tetapi dekat dengan sarang. Walau bagaimanapun, spesis ini adalah monogami, jadi bersama-sama dengan brood yang boleh bertemu dengan wanita dan lelaki.

Adakah anda tahu? Sejak tahun 1995, partridge adalah lambang kebangsaan Amerika Syarikat Alaska.

Partridge putih

Partridge putih

Pemandangan yang sangat indah, berkembang menjadi 38 sentimeter panjang dan mendapat kira-kira 700 gram berat badan. Ia mempunyai kepala kecil dengan mata kecil dan leher pendek. Paruh kecil cukup kuat, sedikit bengkok ke bawah.

Kaki pendek ditutup dengan bulu yang padat, yang, bersama-sama dengan kuku tajam, membolehkan burung itu bertahan di salji pada musim sejuk. Apabila keadaan cuaca bertambah buruk, ia menggali di lekukan kecil salji, di mana cuaca buruk.

Partridge putih

Diet biasa – Tanaman vegetatif: pucuk muda pelbagai pokok renek, bunga, buah dan biji tumbuhan, lumut lumut. Diet 97% terdiri daripada tumbuh-tumbuhan dan 3% daripada makanan asal haiwan (larva, cacing, kumbang dan lalat).

Spesies ini jarang lalat dan kebanyakannya menjalankan cara hidup terestrial, berjalan lancar dan disamarkan dengan indah. Pada musim sejuk, partridge putih sebagai habitat memilih apa yang dipanggil “ruang salji”, untuk ini, ia merobek petikan di salji. Dalam perlindungan seperti itu, burung menyembunyikan daripada pemangsa.

Dia adalah burung persekolahan, tetapi dipisahkan dari situ untuk musim pembiakan. Pada masa ini, pasangan mereproduksi keturunan terbentuk.

Adakah anda tahu? Spesies yang diterangkan boleh bertolak ansur dengan syarat-syarat yang melampau sejuk, memelihara tenaga dan tenaga di dalam ruang salji.

Partridge mahkota

Partridge mahkota

Tidak seperti kebanyakan spesies lain, partridge mahkota tidak hidup di kawasan terbuka dengan sedikit tumbuh-tumbuhan, tetapi di hutan tropika di mana ia sukar dicari.

Dewasa tumbuh sehingga 25 sentimeter tinggi. Ciri utama spesies adalah penampilan yang cerah dan luar biasa.

Warna burung hampir hitam, dengan warna biru yang jelas pada lelaki dan hijau di betina. Di kepala lelaki terdapat helai merah jambu lembayung, yang dalam bentuknya menyerupai rumbai.

Partridge mahkota

Biasanya, partridge yang dinodai memakan buah-buahan dan biji-bijian, tetapi tidak seperti spesies lain dalam diet, makanan berasal dari hewan. Ini termasuk pelbagai serangga dan juga moluska terestrial.

Juga spesies berbeza dan cara bersarang yang luar biasa. Daripada menetas anak ayam di dalam lubang itu, perisai itu mendirikan sarang besar, dengan pintu masuk dan bumbung. Kebanyakan betina memimpin sudah cukup anak ayam di sarang, sambil perlahan-lahan menutup pintu masuk dengan cawangan.

Partridge berkaki panjang

Partridge berkaki panjang

Habitat spesies ini adalah hutan kering Malaysia, Sumatra dan Borneo. Burung-burung itu cukup besar, panjangnya dewasa mencapai 36 sentimeter.

Habitat Partridge – kawasan tropika, di mana terdapat hutan tebal, terutamanya buluh buluh. Kadang-kadang wakil spesies dapat dipenuhi bahkan pada ketinggian kilometer.

Burung agak malu, oleh itu, cuba secepat mungkin untuk bersembunyi dari orang itu. Sulit untuk melihat, tetapi mudah didengar pada waktu malam, apabila perarakan membuat bunyi keras, menyebar ke jarak yang sangat panjang.

Pada masa ini hampir tiada apa yang diketahui mengenai sarang spesies tersebut. Dari sarang yang ditemui dan diselidiki, dapat disimpulkan bahwa betina terletak antara 2 dan 5 telur, yang duduk selama 18-19 hari.

Adakah anda tahu? Penduduk Malaysia datang dengan cara memburu yang menarik untuk partridge tersebut. Untuk ini mereka meniru jeritan malam dan memikat mereka menjadi perangkap khas.

Partridge Spurs putih-throated

Partridge Spurs putih-throated

Huni di lembah gunung lembap Sri Lanka pada ketinggian 1500 meter di atas paras laut. Dewasa tumbuh menjadi 33-36 sentimeter. Pada dasarnya, diet terdiri daripada makanan tumbuhan – beri, biji, rizom.

Untuk bersarang sarang memilih cerun yang lebih tinggi daripada lembah sungai, kerana di tempat-tempat sedemikian ia adalah paling mudah untuk menyembunyikan keturunan daripada pemangsa.

Partridge Spurs putih-throated

Dalam musim kawin, burung berkumpul berpasangan, yang tidak hancur walaupun selepas munculnya keturunan. Semasa tempoh monsun, berlangsung dari November hingga Mac, wanita meletakkan 2 biji telur. Anak ayam dewasa terus dekat dengan ibu bapa mereka dan dengan cepat belajar mendapatkan makanan mereka sendiri.

Partridge Desert

Partridge Desert

Tempat tinggal di kawasan pergunungan atau padang pasir, di mana dia menjalani gaya hidup yang tidak aktif. Biasanya burung berkumpul berpasangan atau kawanan kecil. Terbang agak jarang dan jarak jauh.

Mereka kebanyakannya bergerak ke tanah, dengan cepat melarikan diri dari pemangsa di lereng gunung, di mana mereka bersembunyi di celah-celah dan antara batu-batu. Dalam makanan makan buah pinggang dan tumbuhan, serta serangga kecil.

Saiz burung lebih kecil daripada merpati, dan berat partridge hanya 200 gram. Bulu berwarna kelabu dengan sedikit warna merah jambu, di bahagian perut terdapat jalur mengangkang coklat dan hitam. Di kepala lelaki terdapat jalur gelap, yang menyerupai pembalut di mata.

Tempat yang bersarang adalah lereng bukit gunung dengan sedikit tumbuhan. Pada pertengahan Mei wanita meletakkan 8-12 telur.

Penting! Sebenarnya, partridges tergolong dalam keluarga yang sama seperti grouse hitam, iaitu, kepada Teterevin.

Perut Madagaskar

Perut Madagaskar

Ia hidup di pulau Madagascar dalam semak belukar dan rumput tinggi. Ia sering ditemui di ladang yang ditanam di mana burung mencari makanan.

Dia juga menyukai ladang terbiar, yang ditumbuhi rumput liar. Saiz dewasa hampir 30 sentimeter.

Ciri spesies ini adalah poligami, dengan kata lain – pasangan lelaki dengan beberapa wanita. Juga, burung mempunyai perbezaan warna dengan seks.

Lelaki mempunyai warna yang lebih cerah, yang membolehkan mereka menarik banyak wanita. Selepas mengawan, wanita meletakkan batu yang agak besar, kadang-kadang terdiri daripada dua puluh telur.

Penting! Spesies ini adalah endemik, iaitu wakilnya boleh hidup hanya di Madagascar.

Partridge Biasa Shrub

Partridge Biasa Shrub

Hutan perindustrian yang tumbuh di pergunungan rendah di selatan China juga boleh ditemui di Tibet. Wakil spesies boleh hidup di ketinggian yang tinggi: dari 1500 meter ke 2700 meter di atas paras laut.

Orang dewasa tidak berbeza-beza dan biasanya mempunyai panjang badan sebanyak 25 sentimeter. Dalam hutan liar, burung-burung gagak kasar dijaga berpasangan atau dalam kumpulan kecil sehingga sepuluh individu.

Warna coklat-coklat, dengan bintik-bintik kecil hitam. Di tempat hitam di kerongkong, anda boleh menentukan jenis kelamin burung, kerana lelaki mempunyai lebih banyak.

Partridge rimbun

Dalam tempoh dari April hingga Jun, pasangan dibentuk, selepas kawin, wanita meletakkan 4-5 telur. Partridge rimbun tidak membina sarang, tetapi menjadikan batu itu tepat di tanah di akar pokok atau di bawah belukar.

Walaupun saiznya kecil, ia adalah burung yang sangat kuat, mampu bertahan walaupun dalam keadaan yang melampau di Arctic dan di kawasan tropika. Tetapi demikian sesetengah spesies memerlukan perlindungan, tanpa yang mereka hanya boleh hilang.