Swan-bisu: bagaimana ia kelihatan, di mana ia hidup, apa yang ia makan

Swan-bisuBurung megah dan anggun – swan-swan, sering ditemui di taman-taman bandar dengan kolam besar atau tasik dan selalu di dalam semua pemerhati yang menyebabkan kegembiraan dan kekaguman. Pada masa yang sama, sedikit yang mengetahui tentang ciri-ciri kehidupan, pemakanan dan tingkah laku spesies burung ini: kami mencadangkan untuk mengenali mereka dengan lebih baik.

Penerangan dan ciri-ciri tersendiri

Ikan-swan mempunyai penampilan yang sangat ekspresif dan berkesan, yang hanya ditekankan oleh saiz burung yang besar. Nama mereka adalah disebabkan oleh fakta bahawa lelaki itu membuat bunyi tweaking yang pelik, jika dia atau pek dalam bahaya. Walau bagaimanapun, selain daripada desis, mereka mampu menyampaikan bunyi serupa dengan mendengus, bersiul, dan berbunyi. perbezaan luaran angsa bisu dari spesies lain adalah mungkin dengan leher besar anggun melengkung, paruh oren, sayap dan sentiasa dibangkitkan ketulan hitam pada pangkal paruh.

Adakah anda tahu? Ikan-swan adalah burung terbang terbesar dan paling berat di planet ini.

Rupa

Ciri luaran utama burung:

  • kepala saiz sederhana, ditutup dengan bulu pendek warna putih, berhampiran mata dan paruh ada tepi hitam;
  • Kepala swanhead

  • mata kecil, hitam, ditanam di sisi kepala;
  • Mata angan-angan itu

  • paruh – panjang, warna merah jingga dengan tanda hitam berhampiran lubang hidung, pada hujung dan di pangkalan; berhampiran dahi adalah buah pinggang hitam (kelengung), yang pada lelaki mempunyai harta untuk meningkat pada musim kawin;
  • Bean angsa

  • leher sangat panjang dan tebal, fleksibel;
  • Leher pengsan angsa

  • badannya bujur, besar, dengan sternum yang luas;
  • Badan swan-swan

  • sayap – kuat, berotot, panjang dan luas, meliputi sebahagian besar belakang dan sisi;
  • Swan Swan's Wings

  • ekor – pendek, apabila terbang terbang terbuka, di atas air menuju ke rasuk sempit yang tajam;
  • Ekor angsa

  • kaki – pendek, berkuasa;
  • Kaki ayam-desakan

  • bulu – padat, dengan tebal, pada orang dewasa, salji putih.
  • The bulu angsa-desakan

Perlu diperhatikan bahawa ayam kecil tidak sama seperti ibu bapa mereka: mereka adalah biasa dan sangat tidak berpanjangan. Warna kaki, bulu dan paruh berwarna kelabu. Hanya apabila mereka mencapai usia 2-3 tahun, mereka akan menjadi dewasa, matang dan menyerupai ibu bapa mereka. Swan

Dimensi dan jangka hayat

Parameter utama ayam adalah:

  • berat lelaki adalah 10-15 kg;
  • berat wanita adalah 8-10 kg;
  • panjang badan – 150-160 cm;
  • sayap sayap adalah 200-240 cm;
  • jangka hayat adalah 25-28 tahun dalam liar, 30 tahun dalam penangkapan (tetapi selalunya burung hidup kira-kira 7-10 tahun).
Adakah anda tahu? Burung-burung ini bukan sahaja besar, tetapi juga sangat kuat dengan meniup sayap, angsa yang bisu dapat membunuh seekor binatang kecil (misalnya, rubah atau anjing) atau memecahkan tangan seseorang!

Kawasan dan habitat

Spesies berbulu ini mempunyai kawasan yang agak besar: mereka hidup di seluruh Eropah dan Asia Tengah. Terima kasih kepada usaha seorang lelaki, patung itu kini boleh didapati di selatan benua Afrika, di Australia dan New Zealand, di Amerika Utara. Perlu diperhatikan bahawa di Eropah majoriti burung hantu dijinakkan atau hidup dalam separuh hidup: mereka dibiakkan sebagai burung hiasan untuk taman-taman, manakala di Asia liar populasi burung mendominasi.
Swans-shypuny, Ukraine
Swan-swan menetap di wilayah-wilayah sehingga 500 m di atas paras laut. Biasanya mereka memilih teluk laut, estuari, bank muara dan badan air tawar di bandar. Sarang juga di pantai Atlantik, pinggir Laut Baltik, pantai Asia. Selepas pembiakan, berhijrah ke musim sejuk ke Laut Hitam dan Caspian. Sesetengah burung tetap untuk musim sejuk di tempat bersarang, di mana mereka diberi makanan oleh orang. Dalam kes sedemikian, mereka boleh digabungkan menjadi tanah jajahan kecil.

Baca juga mengenai pembiakan kucing di rumah, serta pembiakan dan pemberian itik liar.

Gaya Hidup dan Kelakuan

Bulu berbeza-beza dengan sikap tenang, mesra dan tenang. Mereka dengan baik merawat haiwan dan burung lain, dan kes-kes pencerobohan hanya mungkin apabila melindungi wilayah mereka. Sekiranya terdapat bahaya, lelaki itu melebar luas sayapnya, mencubit bulu di belakang, melengkung lehernya dan mengapung ke tetamu yang tidak diundang. Semasa perjuangan, angsa menghantam antara satu sama lain dengan sayap dan paruh mereka. Itulah sebabnya ia tidak disyorkan untuk menunjukkan minat yang berlebihan dengan mencari sarang burung angsa, kerana lelaki boleh menyebabkan kecederaan yang serius, mempertahankan batu itu.
Mute angsa dan itik
Sebahagian besar masa itu, ayam-goreng dikhaskan untuk membersihkan bulu daripada parasit dan kotoran, serta mengoleskannya dengan rahsia kelenjar coccygeal. Selepas terbang ke tempat bersarang, mereka mempunyai moult, di mana bulu kehilangan semua bulu mereka dan keupayaan untuk terbang. Adalah menarik bahawa pada mulanya wanita mula menghancurkan, kerana pada masa ini dia menetas telur dan tidak boleh pergi. Selepas ia digantikan oleh bulu, molting bermula pada lelaki: ia berlangsung kira-kira 5-6 minggu.
Swans-fizzy
Walaupun saiznya besar dan berat badannya yang signifikan, pisang-pisang adalah selebaran yang sangat baik. Semasa penghijrahan, mereka bergabung ke dalam kumpulan yang berkaitan, dan kemudian menjadi ribuan koloni, sehingga mengurangkan risiko serangan predasi. Mereka terbang dengan kunci langsing yang cantik pada ketinggian rendah. Sekiranya keadaan cuaca buruk tidak membenarkan burung terbang, seekor ayam berbaring di atas tanah, sembunyikan paruh dan kaki mereka di bawah bulu dan tunggu dengan sabar untuk cuaca bertambah baik.

Ketahui lebih lanjut mengenai pelbagai jenis angsa, khususnya, tentang angsa hitam.

Apa yang hendak dimakan

Asas diet ayam-ayam adalah makanan tumbuhan. Tinggal bulu mencari makanan sepanjang hari – dewasa besar boleh memakan hingga 4 kg makanan setiap hari.
Memberi makan angsa
Oleh kerana leher yang panjang dan fleksibel, burung boleh mendapatkan tumbuh-tumbuhan dari bahagian bawah dalam air cetek, yang burung-burung lain tidak dapat mencapai. Apabila menyelam, mereka tenggelam ke kedalaman 1 m, sedangkan dari air anda hanya dapat melihat ekor dan kaki. Di bawah air, penjahat boleh sampai 10 saat, sepanjang masa mereka makan. Pada burung tanah menggunakan rumput, bijirin, tanaman pakan. Dari makanan haiwan, mereka tidak suka makan katak, ikan kecil, serangga, moluska.

Penting! Dalam sebarang kes, angsa (dan juga unggas air lain) tidak boleh diberi makan dengan sebarang produk roti! Makanan sedemikian boleh mengakibatkan kematian burung. Sekiranya anda ingin membantu penurunan, menelan musim panas, memberi makan dengan campuran bijian.

Generasi keturunan

Cambuk Swan adalah burung monogami dan membuat pasangan untuk hidup. Biasanya ini berlaku pada usia 3-4 tahun. Sekiranya salah satu pasangan meninggal, yang kedua selepas satu kali membuat pasangan baru. Untuk bersarang, angsa menduduki wilayah yang lelaki berhati-hati melindungi daripada pesaing dan musuh.

Ciri-ciri utama:

  • kematangan seksual – 2-3 tahun;
  • permulaan sarang ialah bulan Mac;
  • bilangan telur – 5-9 keping;
  • inkubasi – 34-38 hari;
  • memberi makan dan menyusukan anak ayam – 4-5 bulan.

Tempoh perkahwinan bermula pada musim bunga awal untuk burung-burung yang belum menemui pasangan. Untuk mendapatkan kedudukan wanita, lelaki berenang di sekelilingnya dengan sayap yang dibangkitkan, bulu bulu di leher, memutar kepalanya dari sisi ke tepi. Sekiranya wanita mengambil pacaran, dia menjadi berpose serupa. Perkahwinan biasanya berlaku di dalam air.
Berkelah ayam
Selepas ini, burung mula susunan sarang: biasanya saiznya sangat besar, boleh terletak di atas air dalam bentuk platform terapung atau dalam tongkat. Bahan binaan adalah cabang sedge, cattail, reed, algae. Biasanya mereka dihasilkan oleh seorang lelaki, wanita itu terlibat secara langsung dalam pembinaan, menyambung batang dengan ketulan lumpur. Hasilnya adalah sarang dengan garis pusat sehingga 150 cm dan ketinggian 60 cm Di bahagian atas, wanita membuat kemurungan (10-15 cm), melapisi dengan tumbuhan lembut dan ke bawah.
Sarang
Apabila sarangnya siap, wanita itu mula bertelur dalam sehari, kemudian meneruskan menginkub. Dia boleh pergi hanya untuk makan, pada masa ini telur dipanaskan oleh lelaki. Semasa pengeraman, kepala keluarga dengan teliti melindungi wanita dan batu, dan kedua-dua ibu bapa menjaga anaknya. Kambing angsa perempuan dengan anak ayam
Hanya sekarang anak ayam menetas boleh segera meninggalkan sarang dan makan apa yang mereka cari sendiri. Tidak lama selepas menetas, mereka turun ke air, kembali ke sarang mereka untuk malam. Kadang-kadang anak ayam kecil mendaki ke orang dewasa di bawah sayap dan dengan itu bergerak melalui air. Anak ayam tumbuh dan matang perlahan-lahan, dengan ibu bapa mereka, mereka kekal sehingga setahun. Bermula dengan 3 bulan, angsa sudah dapat terbang.

Ia adalah menarik untuk membaca tentang burung yang luar biasa: ayam liar, kuang (putih, royal, emas, bang), Himalayan Monal, merak, rhea, emu, burung unta, Crowned Pigeon, mandarin.

Nombor dan status perlindungan alam semula jadi

Pada pergantian abad kesembilan belas dan kedua puluh di seluruh Eropah, angsa telah diburu secara aktif, sehingga bilangan mereka jatuh dengan ketara. Pada tahun 1960, memburu burung diharamkan, itulah sebabnya bilangan mereka mula berkembang, dan pada masa ini tidak ada ancaman kepupusan. Hari ini, bilangan burung ini mencapai 500 ribu individu. Terdahulu, penyelamat itu telah disenaraikan dalam Buku Merah Republik Belarus (kini dikecualikan), Republik Bashkortostan dan beberapa wilayah Persekutuan Rusia. Di wilayah Rusia, perburuan haram adalah haram.

Penting! Bahaya yang besar untuk spesies ini ialah penyumbat plumbum peralatan memancing, garis voltan tinggi, pemburu haram. Juga, pencemaran takungan, pembinaan dan kegunaan perindustrian tempat-tempat yang sesuai untuk penyebaran broaches dipengaruhi oleh mereka.

Video: angsa dan angsa

Dianggap oleh kita burung yang cantik dan megah memerlukan sikap yang teliti dan penuh perhatian. Sekarang cukup sering shypunov sepenuhnya dijaga dan disimpan sebagai burung hiasan di farmsteads swasta dengan akses ke takungan. Burung itu dengan tenang merawat orang tanpa menunjukkan rasa takut atau agresif – itulah sebabnya penjahat menjadi penduduk yang kerap seperti kolam bandar.